2 balení |
Sedlčanské Hermelíny původní české
|
hrst | sušených vlašských ořechů |
hrst |
sušených lískových ořechů |
1 menší | bílou cibuli |
2 lžíce | hruškové či jablečné marmelády |
špetku | chilli |
špetku | muškátového květu |
1/2 lžičky | soli |
1 paličku | česneku |
velká hrst | křížal z jablek, hrušek nebo obojího (můžete je předem namočit do slivovice) |
1 lžíce | sádla |
100 g | domácího špeku |
200 ml | lněnho či sezamového oleje |
Postup:
Nejdříve si připravíte relish. Nakrájejte domácí špek nadrobno, stejně tak oloupanou cibulku. V rendlíku si rozehřejte sádlo a přidejte špek a cibuli, smažte do té doby, než obojí hezky zhnědne. Dále přidejte marmeládu, muškátový květ, chilli a sůl, vše promíchejte, nechte pár minut prohřát a pak zase zchladnout.
Mezitím si podélně rozkrojte hermelíny, a nechte je chvíli při pokojové teplotě. Dovnitř vetřete připravený relish a sýry přiklopte. Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Oba dva druhy ořechů si nesekejte nahrubo.:
A teď přichází na řadu ukládáni do sklenic, naspod sklenice vložte ořechy a křížaly, na ně hermelín, česnek a následně vrstvy prokládejte. Nakonec vše zalejete olejem tak, aby sahal asi 2 cm od okraj. Řádně uzavřete a nechte uležet 2 až 3 dny při pokojové teplotě.:
V zimních měsících, kdy nejsou třicetistupňová vedra, nemusíte řešit, že se vám hermelíny v místnosti zkazí, po první konzumaci je však uchovávejte v lednici.: