4 balení | Sedlčanský Selský Hermelín |
50 g | petrželové natě |
3 lžíce | bazalkového pesta (k dostání v obchodě) |
2 lžíce | olivového oleje |
velkou hrst zelených fazolek | |
2 | jarní cibulky |
5 stroužků | česneku |
hrst rukoly (nemusí být) | |
směs zahradních bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, šalvěj, kopřiva) | |
1 lžíci | bylinkové soli |
200 ml | konopného nebo lněného oleje (případně slunečnicového) |
Postup:
Petrželovou nať umyjte a osušte, oberte ze stonků a nadrobno nasekejte. Promíchejte petrželku s bazalkovým pestem a olivovým olejem. Hermelíny si rozpulte a do každého vetřete směs s pestem, obě půlky hermelínu opět zaklopte.
Fazolky omyjte a odkrojte jim ošklivé konce. Nechte je pozvolna vařit v páře asi 10 minut. Mezitím očistěte česnek a jarní cibulku a obojí nakrájejte najemno. Bylinky a rukolu omyjte a nasekejte nahrubo.
Hermelíny vrstvěte do sklenice na střídačku s cibulkou, česnekem, rukolou a bylinkami, které sýry krásně provoní. Každou vrstvu ještě proložte několika zelenými fazolkami. Sklenici naplňte až po okraj. Lněný nebo konopný olej smíchejte s bylinkovou solí a nalijte do sklenice, aby byly sýry ponořené. Řádně uzavřete a nechte čtyři dny uležet při pokojové teplotě. Pak uložte celou sklenici do lednice a do týdne snězte v dobré společnosti.
Tip: Ke zrajícímu Selskému Hermelínu vřele doporučuju výraznější olej, třeba konopný nebo lněný. Tyhle dobré oleje pak určitě nevylévejte, použijete je do studené kuchyně – do salátů, na zakápnutí polévky, masa, k namáčení pečiva. Bylinky jim přidají další chuťové dimenze a bylo by škoda o ně přijít.
Tetnto a mnoho dalších receptů naleznete v knize Nalož to (2016).