4x | Sedlčanský hermelín původní |
200 g | sušených švestek |
1 | středně velká palice česneku |
sůl | |
2 | větvičky čerstvého rozmarýnu |
sladká paprika na poprášení
|
|
2 | hvězdičky badyánu |
olivový olej |
Postup:
Polovinu švestek a půlku palice česneku najemno nakrájíme a společně utřeme do pasty. Osolíme a přidáme polovinu nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu. Důkladně promícháme.
Hermelíny podélně rozkrojíme a vzniklou směsí potřeme spodní části obou hermelínů, přiklopíme vršky a jemně zmáčkneme. Naplněné hermelíny vložíme do sklenice. Proložíme zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky a rozmarýnem, lehce posypeme paprikou a přidáme badyán. Zalijeme dostatečným množstvím oleje, do kterého můžeme ještě vmíchat lžičku sladké papriky.
Tento a mnoho dalších receptů naleznete v knize Velká sýrová nakládačka (Mladá fronta, 2014).