FÍKOVÁ PASTA:
4 lžičky | třtinového cukru |
100 ml | vody |
1 dl | červeného vína |
2 | sušené švestky |
6 | sušených fíků |
špetka | mleté skořice |
2 | nastrouhané vlašské ořechy |
NA NALOŽENÍ A SERVÍROVÁNÍ:
2x | Sedlčanský hermelín původní |
2 | stroužky česneku |
1 | snítka rozmarýnu |
2 | sušené švestky |
slunečnicový olej | |
1 | čerstvý fík |
10 | lístků rukoly |
1 | vlašský ořech |
Postup:
V menším hrnci necháme za stálého míchání zkaramelizovat třtinový cukr. Přilijeme červené víno, odpaříme alkohol a pak přidáme jemně nasekané sušené fíky a švestky, špetku skořice a jemně nastrouhané vlašské ořechy. Na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Po odstavení necháme vychladnout.
Hermelín podélně rozpůlíme, na obě půlky naneseme tlustou vrstvu vychladlé fíkové pasty (zbytek uchováme k servírování), spojíme dohromady a vložíme do nakládací nádoby. Přidáme snítku rozmarýnu, rozpůlené stroužky česneku a několik sušených švestek. Důkladně zalijeme slunečnicovým olejem.
Hermelín servírujeme na lůžku z rukolových lístků, ozdobíme vlašskými ořechy, půlenými čerstvými fíky a sušenými švestkami ze sklenice. Hermelín přelijeme zbytkem fíkové pasty, kterou v případě potřeby naředíme olejem ze sklenice.
Tento a mnoho dalších receptů naleznete v knize Velká sýrová nakládačka (Mladá fronta, 2014).