4x | Sedlčanský Hermelín původní |
1 | velká červená paprika nebo dvě menší červené kapie |
1 | menší lilek |
2 - 5 | stroužků česneku (dle chuti) |
pepř, sůl | |
sladká červená paprika | |
mleté chilli | |
citrónová šťáva | |
slunečnicový olej | |
chilli papričky na ozdobu | |
bobkový list | |
tymián | |
zakysaná smetana |
Postup:
Lilek a papriky pečeme vcelku v troubě po dobu asi 30 minut. Upečenou zeleninu spaříme ve studené vodě, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme. Vložíme do hrnce, přidáme asi 50 ml oleje a minimálně hodinu vše povaříme. Mícháme tak, aby se směs spojila s olejem a vytvořila konzistentní hmotu. Na závěr podle chuti přidáme sůl, česnek, pepř a trochu citrónové šťávy.
Hermelíny podélně rozřízneme a potřeme je směsí utřeného česneku, sladké červené papriky a chilli koření. Přidáme další vrstvu hotové směsi a přiklopíme. Hermelíny vložíme do sklenice a zalejeme olejem. Přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku, celý barevný pepř, chilli papričky, bobkový list a tymián a necháme minimálně 3 dny uležet.
Podáváme ozdobené grilovanou paprikou a lilkem, kopečkem kysané smetany a čerstvým tymiánem.
Tento a mnoho dalších receptů naleznete v knize Velká sýrová nakládačka (Mladá fronta, 2014).