Zpátky na recepty

Z bylinkové zahrádky

4 porce

40 minut

Ingredience

4 balení Sedlčanský Selský Hermelín
50 g petrželové natě
3 lžíce bazalkového pesta (k dostání v obchodě)
2 lžíce olivového oleje
  velkou hrst zelených fazolek
2 jarní cibulky
5 stroužků česneku
  hrst rukoly (nemusí být)
  směs zahradních bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, šalvěj, kopřiva)
1 lžíci bylinkové soli
200 ml konopného nebo lněného oleje (případně slunečnicového)

Příprava

Postup:

  1. Petrželovou nať umyjte a osušte, oberte ze stonků a nadrobno nasekejte. Promíchejte petrželku s bazalkovým pestem a olivovým olejem. Hermelíny si rozpulte a do každého vetřete směs s pestem, obě půlky hermelínu opět zaklopte.

  2. Fazolky omyjte a odkrojte jim ošklivé konce. Nechte je pozvolna vařit v páře asi 10 minut. Mezitím očistěte česnek a jarní cibulku a obojí nakrájejte najemno. Bylinky a rukolu omyjte a nasekejte nahrubo.

  3. Hermelíny vrstvěte do sklenice na střídačku s cibulkou, česnekem, rukolou a bylinkami, které sýry krásně provoní. Každou vrstvu ještě proložte několika zelenými fazolkami. Sklenici naplňte až po okraj. Lněný nebo konopný olej smíchejte s bylinkovou solí a nalijte do sklenice, aby byly sýry ponořené. Řádně uzavřete a nechte čtyři dny uležet při pokojové teplotě. Pak uložte celou sklenici do lednice a do týdne snězte v dobré společnosti.

Tip: Ke zrajícímu Selskému Hermelínu vřele doporučuju výraznější olej, třeba konopný nebo lněný. Tyhle dobré oleje pak určitě nevylévejte, použijete je do studené kuchyně – do salátů, na zakápnutí polévky, masa, k namáčení pečiva. Bylinky jim přidají další chuťové dimenze a bylo by škoda o ně přijít.

Tetnto a mnoho dalších receptů naleznete v knize Nalož to (2016).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut