Zpátky na recepty

Sir Modřenín

4 porce

30 minut

Ingredience

2 balení Sedlčanský Modřenín (celkem tedy 200g)
200 ml lněného oleje
středně velkou hrušku
100 g směsy ořechů (vlašské ořechy, kešu, semínka slunečnice a dýně)
3 lžíce brusinek naložených v bourbonu
5 lžic kysele pikantní marmelády (jeřabinová, lesní směs či rybíz)
5 ks sušených švestek
špetku sušeného chilli
3 snítky čerstvého tymiánu

Příprava

Postup:

  1. Umyjte hrušku, zbavte ji jádřince, a pokud je pevná, povařte ji asi dvě minuty ve vodě, aby trochu změkla. U měkkých máslovek tenhle krok bez obav vynechte. Hrušku nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Rozbalte sýr a nechte ho chvíli okapat. Poté sýr nakrájejte na kousky o velikosti také tak akorát do pusy. Ořechy nasekejte nahrubo. Švestky překrojte na půlky.

  2. Do čisté sklenice střídavě vkládejte nakrájený sýr, kousky hrušky, brusinky a švestky. Každou vrstvu decentně prosypávejte směsí ořechů a zakapejte lžící džemu, nakonec zalijte lněným olejem, aby byl sýr ponořený, a přidejte snítky tymiánu.

  3. Sklenici řádně uzavřete, nechte uležet 2 dny v pokojové teplotě a uchovávejte v chladnu nejdéle 14 dní. Podávejte s bílým pečivem a červeným vínem, hodí se ale i do zelených salátů (rukola, polníček, pampeliškové listy atd.).

Tetnto a mnoho dalších receptů naleznete v knize Nalož to (2016).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut