Zpátky na recepty

Roztančený čardáš

3 porce

30 minut

Ingredience

3 balení Sedlčanský Hermelín pikantní
1 balení Sedlčanský Romadůžek
200 ml rostlinného oleje
100 g paprikáše (nebo jiného pikantnějšího salámu nakrájeného na kolečka)
  ajvar nebo pesto z pečených paprik (seženete ho běžně v obchodě)
1 lžičku chilli pasty
100 g kysaného zelí
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžičku kuliček nového koření a barevného pepře
1 lžičku uzené mořské soli s chilli kořením nebo podle chuti

Příprava

Postup:

  1. Hermelíny rozkrojte podélně, potřete ajvarem a chilli pastou, vložte několik koleček paprikáše či jiného pikantního salámu a sýry zase pěkně slepte dohromady. Romadůžek si rozkrojte podélně na tři díly.

  2. Poté přichází na řadu vrstvení. Začněte plněným hermelínem, na něj položte kolečko Romadůžku a část kysaného zelí, zasypte špetkou mleté papriky, špetkou soli a přihoďte pár kuliček koření. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.

  3. Pak vezměte olej a vše zalijte alespoň půl centimetru nad okraj sýra, uzavřete a nechte 3 až 4 dny uležet v lednici. Pokud chcete roztančit čardáš dřív, nechoďte se sklem do lednice, uložte jej na temné místo v pokojové teplotě a doufejte, že ho tam nikdo nepřijde sníst předčasně. Takový sýr se dá jíst už druhý den, ale ještě lepší je po dvou dnech.

Tetnto a mnoho dalších receptů naleznete v knize Nalož to (2016).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut