Zpátky na recepty

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

5 porcí

30 minut

Ingredience

5 balení Sedlčanský Romadůžek
3 lžíce česnekové pasty (nebo 3 rozmačkané stroužky česneku)
2 středně velké bílé cibule
150 g prorostlé domácí slaniny nebo uzeného
  mleté nové koření
  pepř a hrubozrnou uzenou sůl (koupíte ve specializovaných obchodech)
100 ml černého piva
100 ml slunečnicového oleje
1 lžičku sušených chilli lupínků
1 lžičku sušeného medvědího česneku

Příprava

Postup:

  1. Česnekovou pastu smíchejte se solí a pepřem a potřete všechny Romadůžky (můžete je i rozkrojit, vetřít pastu dovnitř a následně zase přiklopit). Cibuli si očistěte a nakrájejte na větší kolečka, slaninu nebo uzené nakrájejte na kostičky.

  2. Začněte vrstvit do sklenice nejdříve kolečka cibule, poté Romadůžek a kostky slaniny. Slaninovou vrstvu posypte jemně novým kořením, pepřem a zauzenou solí (jen co se mezi dva prsty vejde). Sklenici neplňte úplně po okraj, nechte si alespoň 2 až 3 cm volného prostoru.

  3. Teď je čas na pivní marinádu. Do větší sklenice přelijte pivo a olej, přidejte sušený medvědí česnek a chilli lupínky podle vlastní chuti – já dávám po lžičce obojího, sýr je pak výrazně pikantní. Všechno dobře promíchejte a nalijte do plné sklenice. Nálevu by mělo být dost, aby byly Romadůžky ponořené. Pokud je marinády málo, přidejte pár lžic piva i oleje. Řádně uzavřete, nechte uležet 3 až 4 dny při pokojové teplotě a pak uchovávejte v chladnu (v lednici vydrží asi 14 dní).

Tip: K tomuto poctivému pivadůru se nejlépe hodí hladinka vychlazené dvanáctky a křupavý pivní rohlík. Kouzlo pivního sýra učaruje pánům i dámám, to je jasná věc.

Tetnto a mnoho dalších receptů naleznete v knize Nalož to (2016).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut