Zpátky na recepty

Fíková La Janette

2 porce

45 minut

Ingredience

FÍKOVÁ PASTA:

4 lžičky třtinového cukru
100 ml vody
1 dl červeného vína
2 sušené švestky
6 sušených fíků
špetka mleté skořice
2 nastrouhané vlašské ořechy

NA NALOŽENÍ A SERVÍROVÁNÍ:

2x Sedlčanský hermelín původní
2 stroužky česneku
1 snítka rozmarýnu
2 sušené švestky
  slunečnicový olej
1 čerstvý fík
10 lístků rukoly
1 vlašský ořech

Příprava

Postup:

  1. V menším hrnci necháme za stálého míchání zkaramelizovat třtinový cukr. Přilijeme červené víno, odpaříme alkohol a pak přidáme jemně nasekané sušené fíky a švestky, špetku skořice a jemně nastrouhané vlašské ořechy. Na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Po odstavení necháme vychladnout.

  2. Hermelín podélně rozpůlíme, na obě půlky naneseme tlustou vrstvu vychladlé fíkové pasty (zbytek uchováme k servírování), spojíme dohromady a vložíme do nakládací nádoby. Přidáme snítku rozmarýnu, rozpůlené stroužky česneku a několik sušených švestek. Důkladně zalijeme slunečnicovým olejem.

  3. Hermelín servírujeme na lůžku z rukolových lístků, ozdobíme vlašskými ořechy, půlenými čerstvými fíky a sušenými švestkami ze sklenice. Hermelín přelijeme zbytkem fíkové pasty, kterou v případě potřeby naředíme olejem ze sklenice.

 

Tento a mnoho dalších receptů naleznete v knize Velká sýrová nakládačka (Mladá fronta, 2014).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut