Zpátky na recepty

Balkanski kicoš

4 porce

90 minut

Ingredience

4x Sedlčanský Hermelín původní
1 velká červená paprika nebo dvě menší červené kapie
1 menší lilek
2 - 5 stroužků česneku (dle chuti)
  pepř, sůl
  sladká červená paprika
  mleté chilli
  citrónová šťáva
  slunečnicový olej
  chilli papričky na ozdobu
  bobkový list
  tymián
  zakysaná smetana

 

Příprava

Postup:

  1. Lilek a papriky pečeme vcelku v troubě po dobu asi 30 minut. Upečenou zeleninu spaříme ve studené vodě, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme.  Vložíme do hrnce, přidáme asi 50 ml oleje a minimálně hodinu vše povaříme. Mícháme tak, aby se směs spojila s olejem a vytvořila konzistentní hmotu. Na závěr podle chuti přidáme sůl, česnek, pepř a trochu citrónové šťávy.

  2. Hermelíny podélně rozřízneme a potřeme je směsí utřeného česneku, sladké červené papriky a chilli koření. Přidáme další vrstvu hotové směsi a přiklopíme. Hermelíny vložíme do sklenice a zalejeme olejem. Přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku, celý barevný pepř, chilli papričky, bobkový list a tymián a necháme minimálně 3 dny uležet.

  3. Podáváme ozdobené grilovanou paprikou a lilkem, kopečkem kysané smetany a čerstvým tymiánem.

 

Tento a mnoho dalších receptů naleznete v knize Velká sýrová nakládačka (Mladá fronta, 2014).

 

Vytiskněte, přepošlete nebo sdílejte recept

Podobné recepty



Sedlčansko-Liptovská nakládačka

detail receptu

Tradičný Sedlčanský Hermelín zavítal na návštevu z Čech k slovenským susedům.

4 porce, 20 minut

Zimní Ořecháč

detail receptu

Nakládaný Hermelín plný zimních chutí.

4 porce, 30 minut

Sýrařův výběr

detail receptu

Kdo říká, že musíte nakládat jen jeden druh sýra?

4 porce, 20 minut

Sir Modřenín

detail receptu

Modřenín ze Sedlčan je distingovaný sýr, který by si zasloužil přímo šlechtický titul.

4 porce, 30 minut

Z bylinkové zahrádky

detail receptu

I když máte jen pár bylinek v květináči na balkoně, nebojte se přidat pracně vypěstovanou sklizeň k hermelínu.

 

4 porce, 40 minut

Pivadůr nebo taky pivní Rromadůžek

detail receptu

Není žádná náhoda, že se nakládané sýry v hospodských jídelníčcích vyskytují hlavně v kategorii chuťovky k pivu.

5 porcí, 30 minut

Roztančený čardáš

detail receptu

Pokud to máte rádi ostřejší, je tenhle nakládaný hermelín trefa do černého, vlastně červeného!

3 porce, 30 minut

Brusinkový hermelín s chilli a vlašskými ořechy

detail receptu

Potěšte na Vánoce své blízké!

2 porce, 20 minut

Nakládaný hermelín s bylinkami

detail receptu

Skvělá kombinace bylinek a cibulky!

5 porcí, 30 minut

Peloton

detail receptu

Pochoutka nejen pro cyklisty.

4 porce, 30 minut

José v lázních

detail receptu

Skvělý recept na party a jiné větší akce.

4 porce, 30 minut

Herr Metalín

detail receptu

Neotřelá kombinace hermelínu a sušených švestek.

4 porce, 25 minut

Fíková La Janette

detail receptu

La Janette nabízí vyváženou chuť fíků s vlašskými ořechy.

2 porce, 45 minut

Balkanski kicoš

detail receptu

Kicoš znamená chorvatsky muž, který dbá a svůj účes a je vždy upraven. 

4 porce, 90 minut